9. WineOs - siječanj 2024.

U čarobnom svijetu vina, gastronomskih užitaka i prijateljske atmosfere, deveto izdanje WineOS-a prošlo je s nevjerojatnim uspjehom, obarajući rekorde i ostavljajući neizbrisiv dojam na ljubitelje enoloških čarolija. Preseljenje u impozantni Gospodarski centar Osječko–baranjske županije donijelo je novu dimenziju ovoj najvećoj vinskoj manifestaciji u istočnoj Hrvatskoj, okupljajući preko 130 izlagača iz sedam zemalja, pružajući posjetiteljima nezaboravna iskustva i dodatno utirući put razvoju vinarske kulture u regiji.

Nakon završetka devetog izdanja WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, rezultati su oduševili organizatore i sudionike.

Ovogodišnji WineOS privukao je najveći broj izlagača do sada. Tijekom dvodnevnog sajma, 12. i 13. siječnja, na čak 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u manjoj dvorani, te na sajamskoj pozornici, predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija i drugih proizvoda iz sedam zemalja.

 

Posjetitelji su imali priliku uživati u sajamskim radionicama koje su uključivale kušanje vina iz tri države, upoznavanje s maslinovim uljima i francuskim sirevima. Kulinarski program na pozornici oduševio je prisutne, pri čemu su tri mlada osječka kuhara (Hrvoje Harač, Tihomir Bježančević i Saša Ninković) predstavila jela od mesa, ribe i veganske zalogaje. Tradicionalna dalmatinska jela pripremao je predsjednik splitske udruge ŠKMER Željko Neven Bremec.


Boris Ocić, predsjednik Organizacijskog odbora WineOS-a, istaknuo je zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu devetog izdanja: “Veliko hvala svima koji su pomogli da WineOS u svojoj devetoj inkarnaciji dokaže da smo svi zajedno spremni za nove izazove i novu eru vinske priče u Osijeku, Osječko – baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji.”


Vinko Ručević, idejni začetnik i izvršni predsjednik WineOS-a, dodao je: “Vesele izvrsne reakcije izlagača i publike, kao i činjenica da smo dobili nekoliko konstruktivnih kritika. Najvažnije je da već sada imamo djelomične informacije o sklopljenim poslovima na sajmu i one sugeriraju očekivani rast.”


Denis Despot, izvršni direktor WineOS-a, završio je: “Svaka godina nosi nove izazove, posebno kada se mijenja mjesto održavanja. Vesele me izvrsne reakcije sa svih strana, sada smo se dobro upoznali s prostorom i imamo viziju kako jubilarni WineOS učiniti još boljim, privlačnijim, atraktivnijim za izlagače i publiku.”


Kada su u pitanju brojke, WineOS se održao na oko 2800 četvornih metara Gospodarskog centra. Smjestilo se 106 izlagačkih mjesta te pozornica, na kojima se predstavilo preko 130 izlagača i brendova iz sedam zemalja. Kroz prostore WineOS-a u dva dana prošlo je više od 3400 gostiju, uzvanika, poslovnih posjetitelja, predstavnika protokola te novinara; ukupno s organizatorima i izlagačima gotovo 4000 ljudi.

Foto: Damir Varmuža Piksel photography