Otvorena butik vinarija Kast

U čarobnom Iloku, srcu istoka Hrvatske, obitelj Kovčalija otvorila je novu butiknu vinariju – KAST.
Mladi nasljednici obitelji, Katarina i Stjepan Kovčalija, imaju misiju: preobraziti percepciju iločkih vina, s trenutnog statusa svakodnevnih vina, u vina rezervirana za posebne trenutke.
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Invalid Feed ID.

Ova poznata obitelj, već renomirana zbog svog doprinosa gastronomskoj sceni s hotelom i restoranom Dunav, odlučila je uliti novo življenje u svijet vina. S europskim sredstvima podigli su vinariju koja nadilazi standarde, podsjećajući na čuvene vinarije Toskane i Rioje.

Mladi nasljednici obitelji, Katarina i Stjepan Kovčalija, imaju misiju: preobraziti percepciju iločkih vina, s trenutnog statusa svakodnevnih vina, u vina rezervirana za posebne trenutke. Iako je Ilok poznat po vinima, nedostajalo je prestiža, a ovo dvoje mladih želi to promijeniti. Sa obiteljskom vinogradarskom tradicijom u nasljeđu, odlučili su se fokusirati na tradicionalne iločke sorte – graševinu, traminac i frankovku, vjerujući u njihov puni potencijal. 

 

Za realizaciju ove vizije, angažirali su stručnjake poput enologa Mladena Dragojlovića i tehnološkog projektanta Gorana Perića. Posebna pažnja posvećena je podrumu vinarije, koji slavi iločku vinarsku povijest kroz četiri razdoblja: moderno, austrougarsko, srednjovjekovno i antičko.

 

Stjepanov opis njihove vinarske filozofije je jasan: žele zadržati svježinu i tipične arome iločkih sorti, ali istovremeno pružiti dublju strukturu i kvalitetu kroz kombiniranje tradicionalnih metoda njegovanja. Svečanost otvaranja okupila je osobe iz političkog i medijskog svijeta, uključujući ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i predstavnike iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, potvrđujući važnost ovog trenutka za Ilok i hrvatski vinarski svijet.

Foto: Ivan Ribić