foto: Concours Mondial de Bruxelles

Razgovor s glavnim direktorom Concours Mondial de Bruxellesa

Concours Mondial de Bruxelles, najveće putujuće europsko natjecanje u ocjenjivanju vina, nastavlja svoje putovanje, ovoga puta u smjeru Hrvatske. Tijekom posljednjih 30 godina, ovaj prestižni događaj testirao je i ocijenio preko 175.000 vina iz 65 različitih zemalja. Osnovano 1994. godine od strane Louisa Havauxa, natjecanje je steklo ugled zahvaljujući svom prepoznatljivom stilu i beskompromisnom pristupu ocjenjivanju vina.

 

Concours Mondial de Bruxelles je od 2006. godine posjetio brojna prestižna vinogradska odredišta, uključujući Lisabon, Bordeaux, Palermo, Luksemburg, Guimarães, Bratislavu, Aigle, Peking i Brno. Za svoje jubilarno 30. izdanje, odabrali su Hrvatsku, koja je prema riječima Baudouina Havauxa,  predsjednika natjecanja, rastuće vinsko odredište s bogatom poviješću. “Iznimno smo sretni i ponosni što ćemo održati 30. Concours Mondial de Bruxelles u Istri,” izjavio je Havaux. “Natjecanje ima za cilj odražavati tržišne trendove, a Hrvatska je rastuće vinsko odredište s bogatom poviješću. Više nego ikad, vino je postalo neizostavan dio turizma, a natjecanje je sudionicima predstavilo sam vrh ovog vinskog područja koje kombinira prekrasnu prirodu, finu kuhinju i kvalitetna vina.”

 

No, Concours Mondial de Bruxelles nije samo natjecanje. To je događaj koji svake godine otvara preko 10.000 boca vina iz cijelog svijeta u samo tri dana. Strogi proces selekcije i protokol ocjenjivanja natjecanja pružaju sigurnost kupcima, omogućavajući im da s povjerenjem odabiru nagrađivana vina.

 

Thomas Costenoble, direktor Concours Mondial de Bruxellesa, podijelio je neke iznimno impresivne brojke u razgovoru za magazin Croatian Winemakers. 

Natjecanje je bilo podijeljeno u četiri dijela tijekom kojih je međunarodni žiri ocijenio više od 7 500 vina iz 50 različitih država svijeta. “Concours Mondial de Bruxelles svake se godine održava u drugoj zemlji,” rekao je Costenoble, “a ove je godine to bila Hrvatska, točnije Istra.” No, nije samo ocjenjivanje vina bilo na dnevnom redu. Costenoble je naglasio da je u Istri mnogo toga za naučiti i iskusiti. “Većina ocjenjivača ne zna mnogo o Hrvatskoj, pogotovo ne o Istri. Zato će nam jedan od ciljeva biti naučiti više o Istri i smjestiti ju na svjetsku vinsku kartu.” To uključuje i upoznavanje sa autohtonim hrvatskim sortama koje ocjenjivači do sada nisu imali prilike kušati. “Prije natjecanja smo ih podučili o tome koje su autohtone sorte Istre, kao npr. malvazija i teran, preko radionica na kojima smo ih podučili o autohtonim hrvatskim sortama. No, ipak, to su profesionalci koji ocjenjuju prvenstveno kvalitetu vina i grožđa bez obzira o sorti o kojoj se radi.”

 

Ove riječi samo potvrđuju važnost i veličinu ovog događaja. Concours Mondial de Bruxelles nije samo natjecanje u ocjenjivanju vina, već i platforma za edukaciju i promociju svjetske vinske kulture, a ove godine, tu čast je imala Hrvatska. Bez obzira na to tko će odnijeti medalje kući, jedno je sigurno – Istra i Hrvatska će se trajno zabilježiti na svjetskoj vinskoj karti.

Foto: Courtesy of Concours Mondial de Bruxelles