Concours Mondial de Bruxelles

Rosé Wines Session Split, 20. do 22. ožujak 2024.

U Splitu, gradu obogaćenom poviješću i šarmom, održano je trodnevno ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles, posvećeno ružičastim vinima. Okupljanje stručnjaka iz cijelog svijeta stvorilo je ugodnu atmosferu, gdje su ružičasta vina zasjala u središtu pažnje. 

U ugodnom okruženju Hotela Amphora u Splitu, od 20. do 22. ožujka 2024. godine, održano je trodnevno prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles – sesija ružičastih vina. Ovo značajno natjecanje okupilo je 57 ocjenjivača iz različitih dijelova svijeta, predstavljajući izuzetan događaj u svijetu enologije, te priliku za promociju ne samo vrhunskih vina, već i za podizanje svijesti o važnosti vinske kulture.

 

Na samom otvorenju natjecanja, prisutne članove organizacije i mnogobrojne ocjenjivače srdačno je pozdravio direktor natjecanja Thomas Costenoble. Uz njega, dobrodošlicu su izrazili Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, te Monika Prović, menadžerica Udruženja Vino Dalmacije koje je bilo domaćin ovom natjecanju. Posebno zadovoljstvo prisutnima izrazio je i g. Quentin Havaux, CEO kompanije Vinopres, vlasnika natjecanja. Ministarstvo poljoprivrede također je podržalo hrvatsko vinogradarstvo te istaklo važnost ovakvih događanja za promociju Hrvatske kao destinacije.

 

Concours Mondial de Bruxelles, osnovan 1994. godine, uz Decanter i IWC, predstavlja jedno od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina, a od 2006. godine održava se u različitim zemljama. Odabir Dalmacije za domaćina ovogodišnjeg natjecanja svjedoči o kvaliteti i značaju regije u proizvodnji ružičastih vina.

 

Domaćini su istaknuli da je gostovanje ovakvog prestižnog natjecanja ključno za razvoj hrvatske enologije te doprinosi sve većem prepoznavanju kvalitete vina iz Hrvatske među stručnjacima. Posjeta ocjenjivača iz cijelog svijeta, koji su imali priliku upoznati Dalmaciju kao vinsku regiju, zasigurno će imati pozitivan utjecaj na promociju domaćih vina na međunarodnoj razini.

Tijekom trodnevnog ocjenjivanja ružičastih vina, ocjenjivači su imali priliku kušati više od 1.200 uzoraka vina iz cijelog svijeta, među kojima su se istaknuli i uzorci iz Hrvatske. Nakon samog natjecanja, suci i prateći novinari posjetili su brojna dalmatinska vinogorja te su imali priliku upoznati se s čarima dalmatinske vinske kulture.

 

Iako je ovogodišnje natjecanje završilo, ostaje značajan trag u promociji hrvatskih vina i regije Dalmacije na međunarodnoj razini. Ocjenjivači iz cijelog svijeta sigurno će ponijeti sa sobom pozitivne dojmove te postati ambasadori ne samo dalmatinskih vina, već i cijele hrvatske vinske scene.

Foto: Udruženje Vino Dalmacije