Dalmatinske vinske ikone

Esplanade hotel, Zagreb

Na početku studenog, hotel Esplanade postao je poprište značajne enološke manifestacije – “Dalmatinske vinske ikone”, gdje su vinari Dalmacije predstavili vrhunac svog vinarstva. U intimnoj atmosferi ovog povijesnog zagrebačkog hotela, ljubitelji vina imali su priliku otkriti i isprobati najbolje od autohtonih dalmatinskih sorti, što je ovo okupljanje učinilo istinskim izlogom regionalne vinske izvrsnosti.

U toplini hotela Esplanade, vinoljupci i znatiželjnici okupili su se 6. studenoga 2023. godine kako bi iskusili jedinstveno enološko događanje: “Dalmatinske vinske ikone”.

Na ovoj ekskluzivnoj vinskoj smotri, vinari iz Dalmacije izložili su svoje najprestižnije etikete, u svijesti da će svaka kap vina reprezentirati njihov trud. Vinari su, predstavljajući samo izabrane vrhunce svog proizvodnog asortimana, imali za cilj usmjeriti pozornost na koncentriranu kvalitetu koja se manifestira u Dalmaciji. Njihova očekivanja su bila da ovo prestižno događanje postane prizor raznolikosti originalnosti dalmatinskih vina, koja svojom sortnom različitošću i stilom nadilaze čak i međunarodnu konkurenciju.

 

Na ovoj promenadi, svako vino govorilo je priču svoje regije, izloženo u svjetlu koje predstavlja  Dalmaciju kao nezaobilazno odredište za svakog vinskog znalca. Manifestacija je ponudila rijedak uvid u paletu vrhunskih dalmatinskih vina, pružajući posjetiteljima priliku da se, na jednom mjestu, upoznaju s onim najboljim što ta regija ima za ponuditi.


Predsjednik udruge vinarstva, Leo Gracin, podijelio je svoje razmišljanje: “Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati i/ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Dalmacija je bogata sortama, specifičnim teroirima i stilovima vina u što su se naši partneri mogli uvjeriti na ovom jednodnevnom kušanju’’ S toga je Esplanade na taj dan bio više od mjesta okupljanja – bio je centar izmjene znanja, okusa i poslovnih prilika, sa vinom kao središnjom temom.


Kroz manifestaciju “Dalmatinske vinske ikone”, hotel Esplanade transformirao se u prostor gdje je strast prema vinarstvu dijeljena s istomišljenicima, gdje je vino bilo medij kroz koji su se prenosile priče o vremenu, ljubavi i zemlji. Dalmacija se ponovno potvrdila kao regija čija vina zaslužuju veliku  pozornost i poštovanje, stvarajući nezaboravan utisak na svakog posjetitelja i potičući ih na vraćanje po novu inspiraciju i uživanje u vinima koja nastavljaju pričati svoje priče u narednoj godini.

 

Vinari koji su predstavili svoje perjanice: 

Baraka, Bora, Boškinac, Carić, Grabovac, Gracin, Grgić, Hvar hills, Katić, Kraljevski vinogradi, Opus vina, Prgin, Prović, Rizman, Saints hills, Skaramuča, Stina, Škaulj, Ško vina, Testament, Tomić, Ventus i Zlatan otok.

Foto: Matej Marjanović