Festival pušipela

Urbanovo 2024., Štrigova

Dom kulture u Štrigovi postao je epicentar vinske euforije, gdje su se okupili ljubitelji vrhunskih međimurskih vina na Festivalu Pušipela, ključnom događaju manifestacije Urbanovo.

 

Proteklog vikenda, Dom kulture u Štrigovi postao je epicentar slavlja bogate vinogradarske tradicije, gdje su ljubitelji vina imali priliku uživati u izvanrednim međimurskim vinima na Festivalu Pušipela, dijelu ovogodišnje manifestacije Urbanovo.

Petak je obilježen svečanim otvaranjem Festivala Pušipela, na kojem su sudjelovale 24 međimurske vinarije s preko 170 etiketa vina, privukavši brojne poslovne posjetitelje i zaljubljenike u vino i dobru zabavu. Tijekom tri dana festivala, posjetitelji su imali priliku uživati u selekciji najboljih međimurskih vina, kao i u bogatoj ponudi jela i proizvoda lokalnih OPG-ova. 

 

Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu Urbanova. „Naša spremnost na suradnju i zajednički rad doveli su nas do ovog trenutka. Urbanovo konstantno raste, a Festival Pušipela svake godine postaje sve bolji i atraktivniji,“ istaknuo je Horvat, ponosan na zajedništvo koje je manifestaciju pretvorilo u simbol ugleda i kvalitete međimurske vinske regije.

 

Osim Festivala Pušipela, posjetitelji su od 3. do 19. svibnja mogli uživati u kombinaciji najfinijih jela i međimurskih vina tijekom Gurman tjedna, učiti i smijati se na Wine & Smile kvizu te razgledati međunarodnu izložbu karikatura „Vino“. Za vinske i gastro novinare organizirana je vinska radionica „Položaji Međimurja“, koju je vodio Kruno Filipović, istražujući utjecaj ključnih vinogradarskih položaja na kvalitetu međimurskih vina.

 

Tijekom dvodnevnog press tripa, petnaestak novinara i blogera iz cijele Hrvatske imali su priliku otkriti ljepote zelenog Međimurja. Posjetili su obnovljenu staru međimursku hižu Matulov grunt u Općini Sveti Juraj na Bregu, vidikovac i orgulje na vjetar na Mađerkinom bregu, gdje su degustirali pjenušce vinarije Štampar. Nakon noćenja u Termama Sveti Martin, obišli su Mlin na Muri uz vožnju starom skelom, a putovanje je završilo večerom uz sparivanje međimurskih jela i vina u nagrađivanom restoranu Terbotz.

 

Festival Pušipela, kao vrhunac Urbanova, dokazao je još jednom po čemu je sve Međimurje važno na hrvatskoj vinskoj sceni, donoseći uživanje u vrhunskim vinima svim posjetiteljima.

Foto: Matej Ščavničar