Festival Vino Dalmacije 2024.

Ožujak, Hotel Le Méridien Lav Split

FVD24_fb-event_1920x1005px
Proteklog vikenda u prostoru hotela Le Méridien Lav održana je godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije s preko 70 vinarija u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije.

Festival Vino Dalmacije oduvijek je bio važan događaj za ljubitelje vina, ali i profesionalce u vinskom svijetu. Ovogodišnje izdanje festivala nije bilo iznimka. Posjetitelji su uživali u bogatom spektru dalmatinskih vina, koja su još jednom potvrdila bogatstvo i raznolikost vinogradarskog naslijeđa ovog područja.

 

Ovogodišnji festival ponudio je aktualni i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije, od Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu. Posebno zanimljivo bilo je predstavljanje gostujućih vinara iz Hercegovine, što je proširilo horizonte posjetiteljima i pružilo uvid u aktualnosti na hercegovačkoj vinskoj sceni.

 

Tijekom dva dana festivala, 75 vinarija na svojim izlagačkim mjestima imalo je priliku predstaviti se poslovnim posjetiteljima poput somelijera, ugostitelja, managera, distributera i vinskih stručnjaka. Osim profesionalaca, i ostali posjetitelji imali su priliku kušati vina te pronaći nova omiljena pića za nadolazeću sezonu. Na festivalu su se predstavila brojna vina pripremljena za puštanje na tržište, neka iz 2023., a druga iz prethodnog ili još starijih godišta. 

 

Na svečanom otvorenju festivala, potpredsjednik HGK, Dragan Kovačević, istaknuo je važnost dalmatinskog vinskog sektora te naglasio posebnosti Dalmacije u kontekstu hrvatske vinogradarske scene. Gradonačelnik Puljak također je izrazio svoje impresije o napretku koji je postignut u vinarskom sektoru te istaknuo kako smatra da je to jedan od najvećih napredaka u hrvatskoj privredi posljednjih godina. Predsjednik Udruženja, Leo Gracin, zahvalio se izlagačima na povjerenju i izrazio želju da festival u budućnosti naraste na brojku od 100 izlagača.

 

Među osam odlično posjećenih vinskih radionica, posebno je bila zapažena radionica o prošeku. Predavač Kruno Filipović upoznao je prisutne s najnovijim informacijama o sporu s Talijanima oko naziva prošek vs. prosecco. Na radionici su se kušala različita prošeka, a publika je imala priliku naučiti o procesu proizvodnje i uparivanju sira i prošeka.

 

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, posjećenost festivala bila je izvrsna. Vinari su bili zadovoljni prezentacijom svojih vina poslovnim posjetiteljima te su s nestrpljenjem iščekivali početak sezone i formiranje aktualnih vinskih karti.

 

Festival Vino Dalmacije još jednom je potvrdio svoju važnost u promicanju dalmatinskih vina te pružio priliku posjetiteljima da otkriju bogatstvo i raznolikost ovog područja.

Foto: Udruženje Vino Dalmacije