Odjek zlata:
Hrvatska rosé vina zabljesnula na Concours Mondial de Bruxelles

Rosé Wines Session Split, 20. do 22. ožujak 2024.

U zraku miriše na slavlje i pobjedu dok hrvatska vinarska scena oduševljeno prima vijesti o svojim najnovijim uspjesima na svjetskoj pozornici. Na nedavno održanom Concours Mondial de Bruxelles, najvećem natjecanju za rosé vina na svijetu, Hrvatska je zasjala osvojivši ukupno 17 medalja, od čega čak 8 zlatnih.

U svijetu vina, svaka medalja nosi priču, ali osvojiti zlato na jednom od najuglednijih svjetskih natjecanja za rosé vina, Concours Mondial de Bruxelles, predstavlja vrhunac priznanja i potvrdu kvalitete. Hrvatska je, s ponosom, proslavila osvajanje čak 17 medalja na ovom uglednom natjecanju, gdje su se najviše istaknule vinarije iz Dalmacije i Istre.

 

Ovogodišnje izdanje natjecanja, održano u Splitu od 20. do 22. ožujka, donijelo je mnoštvo medalja za hrvatska vina. Od ukupno 33 pristigla uzorka, čak 17 vina iz Hrvatske osvojilo je vrijedne nagrade, čime je potvrđena iznimna razina kvalitete koju ova zemlja nudi u svijetu vina.

Vinarije iz Dalmacije i Istre posebno su zasjale osvojivši 8 zlatnih i 9 srebrnih medalja. U Dalmaciji su četiri zlatne medalje osvojile vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, dok su Istru u zlatu predstavljale Vina Laguna, Bastian i Fakin. S druge strane, srebrne medalje otišle su vinarijama Fiolić i Merga Victa u Dalmaciji te Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill, Jakovac, Dešković i Bedekovich u ostalim regijama.

 

Ova izvanredna priznanja svjedoče o predanosti i stručnosti hrvatskih vinara u proizvodnji vrhunskih vina. Milan Grabovac, jedan od nagrađenih vinara, istaknuo je da zlatna medalja nije samo rezultat rada, već i ljubavi prema vinogradu koja traje već 25 godina. Monika Prović iz Vinarije Prović dodala je da je ponosna na osvojeno zlato te istaknula izvrsnost cijelog tima obiteljske vinarije.

 

Nadahnuti ovim uspjehom, hrvatska vina nastavljaju svoju misiju očaravanja ljubitelja diljem svijeta. Ponosni na postignuti uspjeh, hrvatski vinari ostaju otvoreni za nova izazove i prilike za istraživanje, uvijek spremni za nova iskustva koja će oplemeniti svijet vina.

 

 

Foto: Udruženje Vino Dalmacije