Predstavljen program
Festivala Vina Dalmacije 2024.

Ožujak 2024.

FVD24_fb-event_1920x1005px

Dugo očekivani Festival Vina Dalmacije, godišnje okupljanje vinara iz cijele Dalmacije, koje organizira središnje regionalno Udruženje Vina Dalmacije, ponovno će se održati ove godine u isto vrijeme i na istom mjestu kao i prošle godine.


Održat će se u hotelu Le Méridien Lav, Grljevačka 2a, u Podstrani kod Splita, u subotu i nedjelju, 9. i 10. ožujka 2023. godine, od 13:00 do 19:00 sati. Festival Vina Dalmacije obećava biti izvanredan prikaz trenutačne proizvodnje dalmatinskih vina. Bit će zastupljene vinarije iz svih dijelova Dalmacije, od okolice Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu, pružajući posjetiteljima sveobuhvatan pregled ponude vina te regije.


Dodatak ovogodišnjem festivalu je gostovanje vinara iz Hercegovine, što će posjetiteljima pružiti uvid u trenutačnu situaciju s hercegovačkim vinima, uz već poznate dalmatinske etikete. Festival je organiziran kao šetnja kroz stolove s izlagačima, omogućavajući posjetiteljima da kušaju vina i izravno od proizvođača saznaju detalje o svakom vinu; njegova svojstva, cijenu, količinu i sve druge potrebne informacije. Ukupno će se predstaviti oko 70 vinarija s područja cijele Dalmacije i Hercegovine.


Na festivalu će biti predstavljeno mnoštvo novih vina, pripremljenih za puštanje na tržište neposredno prije ili nakon festivala. To uključuje vina iz 2023. godine, kao i ona iz prethodnih godina. Na taj će način mnogi ugostitelji i trgovci, koji se očekuju u velikom broju na festivalu, moći obnoviti svoje vinske liste novim ponudama. 


U sklopu festivala Vina Dalmacije održat će se niz edukativnih vinskih radionica s vođenim degustacijama vina, koje će voditi priznati vinski stručnjaci. Sve teme radionica bit će usmjerene na dalmatinska vina kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta i potencijali ključnih dalmatinskih vinskih sorti. 


Ove godine, Udruženje Vina Dalmacije također je organizator još jednog važnog događanja. Domaćin je najvećem specijaliziranom natjecanju za roze vina na svijetu, poznatom pod nazivom Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session. Tako će Split, samo 10 dana nakon završetka festivala, od 20. do 22. ožujka, ponovno biti domaćin važnoj vinskoj manifestaciji i značajnom broju osoba iz vinskog svijeta. Radi se o 60 internacionalnih vinskih sudaca koji u Split pristižu sa svih strana svijeta, od SAD-a, preko brojnih zemalja Europe, pa sve do Australije. U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja roze vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima će se naći i uzorci iz Hrvatske. Tijekom natjecanja i nakon njega, suci i prateći novinari posjetit će brojna dalmatinska vinogorja kako bi upoznali mjesto porijekla vina i potencijale dalmatinskih vinskih sorti. Na taj način, Udruženje Vina Dalmacije nastoji proširiti glas o dalmatinskim vinima i do stranih tržišta i ljubitelja vina.

Foto: Udruženje Vino Dalmacije