Vinarija Kast

Ilok, Slavonija & Podunavlje

U svojoj sinergiji obiteljskog naslijeđa i suvremene inovacije, Vinarija Kast nudi duboko ukorijenjenu strast prema vinu koja se ne zadržava samo na očuvanju tradicije, već teži njenom oblikovanju za buduće generacije.
Essence of Croatia | Croatian Winemakers | Kast | #essenceofcroatia #croatianwinemakers #winemakers #winelovers🍷 #travel #heritage #croatianwineries #wineries #grape #croatia🇭🇷 #slavonijausrcu #slavonija❤ #ilok

Brat i sestra, Katarina i Stjepan Kočalija (Kast), nisu samo nasljednici; oni su inovatori sa željom da svoj obiteljski posao podignu na novu razinu. 

Njihov djed, najstariji aktivni vinar u regiji, pružio im je solidan temelj, ali Katarina i Stjepan teže nečemu više. Njihova premijerna berba iz 2022. godine nije samo obiteljska tradicija koja se nastavlja – to je i otvorena ambicija da moderniziraju iločku vinarsku scenu.

 

Odlučili su se na fokusiran pristup, birajući četiri ključne sorte grožđa: graševina, traminac, chardonnay i frankovka. Umjesto da proširuju svoju paletu, koncentrirali su se na razvoj metoda koje će ovim sortama dodati slojevitost i dubinu. U ovom kontekstu, posebno je zanimljiv njihov eksperimentalni rad s graševinom. Ova sorta, koja je u Iloku oduvijek bila priznata, prošla je kroz dinamičan proces fermentacije. Polovica grožđa fermentirana je u inox bačvama, dok je druga polovica dobila priliku za dublju evoluciju u hrastovim bačvama, betonskim jajima i amforama. Takav hibridni pristup stvorio je vino koje nije samo svježe, već i kompleksno, uravnotežujući povijesnu pouzdanost sorte s modernom vinarskom znanošću.

 

U pogledu proizvodnje, Vinarija Kast je postavila svoj kapacitet na maksimalnih 100.000 boca godišnje. Ova brojka nije slučajno odabrana; omogućuje im da zadrže visok standard kvalitete dok istovremeno proširuju svoj utjecaj na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovo nije vinarija koja teži masovnoj proizvodnji; umjesto toga, njihov fokus je na preciznosti, pažljivom odabiru i stručnom znanju koje se može prenijeti iz boce u čašu.

Gdje se nalazimo

Odabir regije