Vinarija Trs

Ilok, Slavonija & Podunavlje

Vinarija Trs je više od obične poslovne priče – ona je simbol prijateljstva i predanosti. Nastala je iz želje da se vlastitom grožđu udahne vrijednost, što je dovelo do osnivanja vinarije od samo 30 000 litara početnog kapaciteta do prostranih 550 000 litara danas, istinski ističući snagu zajedništva, suradnje i strasti prema kvalitetnom hrvatskom vinu.
Essence of Croatia | Croatian Winemakers | Vinarija Trs | #essenceofcroatia #croatianwinemakers #winemakers #winelovers🍷 #travel #heritage #croatianwineries #wineries #grape #croatia🇭🇷 #slavonijausrcu #slavonija❤ #ilok

Najljepše priče često proizlaze iz osobnih iskustava. One koje dolaze iz srca, prožete su ljubavlju ili dubokom osobnom potrebom, pružaju dodatnu vrijednost i ostavljaju neizbrisiv trag. Upravo takva priča obilježava put vinarije Trs.

Ova priča započela je prije 17 godina, kada su se dva prijatelja, Zlatko i Marijo, suočili s nezadovoljstvom zbog plasmana sirovine i ovisnosti o drugima kao proizvođači grožđa. Odlučili su preuzeti stvari u svoje ruke i od vlastitog grožđa proizvesti vino. Na početku, svatko od njih proizvodio je vino za sebe u kući obitelji Bošnjak, s početnim kapacitetom od 30 000 litara vina. Uvidjevši prednosti suradnje, udružili su se 2003. godine. Izgradili su prostrani podrum za proizvodnju, odlučili ostati zajedno i otvoriti poljoprivrednu zadrugu kako bi udružili snage u proizvodnji. Tako je 2007. godine nastala vinarija Trs, koja je preselila cijelu proizvodnju i proširila kapacitet na 80 000 litara, obrađujući tada 29 hektara vlastitih nasada.

 

Zlatko i Marijo podijelili su zadatke prema vlastitim afinitetima – Marijo se brine o vinogradima, dok se Zlatko posvetio proizvodnji vina. Ova dva prijatelja ostala su zajedno radeći u poljoprivrednoj zadruzi, koja je prvotno brojala 4 člana – Marija i Zlatka s njihovim suprugama, koji su također bili osnivači.

S vremenom, njihov podrum postao je premali, te su 2009. godine odlučili kupiti novu lokaciju. Kako bi izbjegli veliki kreditni rizik, udružili su se s gospodinom Ilijom Tokićem iz Sesveta, koji je postao ulagač i strateški partner. Ova suradnja proširila je njihov krug poznanstava i tržišta.

Vinarija Trs nije samo poduzetnička priča, već priča o prijateljstvu, uspješnosti zadruge te ideji rada kroz zajedništvo i manje ulaganje za zajedničku proizvodnju. Ulaskom u EU, otvorile su se nove mogućnosti apliciranja na EU fondove, što je rezultiralo novim podrumom, proširenjem kapaciteta i modernizacijom proizvodnje, sve s ciljem održavanja visoke kvalitete vina uslijed povećanja kapaciteta.

Danas Vinarija Trs može se pohvaliti kapacitetom od 550 000 litara, proizvodeći između 300 000 i 350 000 litara godišnje. Zadruga broji 16 članova koji posjeduju 70 hektara vinograda, od čega zadruga Trs obrađuje 60 hektara te zapošljava 14 ljudi.

 

Ovo nije samo priča o vinu i poslovanju, već o ljubavi prema zemlji, plodnom tlu, plodovima koje ono pruža i vrhunskom vinu kao rezultatu. Vinarija Trs želi ponuditi vrhunsko vino svakom zaljubljeniku u kvalitetan hrvatski proizvod. Njihova priča pokazuje da zajedništvo, predanost i ljubav prema onome što radimo mogu stvoriti ne samo uspješan posao, već i neizbrisivu zajedničku avanturu.

Gdje se nalazimo

Odabir regije