Vinarija Sever

Mihanovićev Dol, Bregovita Hrvatska

Vinarija obitelji Sever, smještena na južnim padinama Cesarske gore, predstavlja oazu mira i okusa. Njihova tradicija vinogradarstva očituje se u visokokvalitetnim vinima poput chardonnaya, sauvignona i autohtone sorte sokol.
Essence of Croatia | Croatian Winemakers | Sever | #essenceofcroatia #croatianwinemakers #winemakers #winelovers🍷 #travel #heritage #croatianwineries #wineries #grape #croatia🇭🇷 #krapina #krapinskozagorskažupanija
This error message is only visible to WordPress admins
Error: Invalid Feed ID.

Na obroncima Cesarske gore, tamo gdje se nebo susreće s zemljom, leži skrivena oaza mira i čarobnih okusa – vinarija obitelji Sever.

Njihova obiteljska priča, utemeljena na drevnim tradicijama vinogradarstva, isprepliće se s bajkovitim vinogradima koji, poput živopisnog krajolika, obasjavaju svaki kutak Cesarske gore. Ova vinarija, usidrena u prošlosti, iznjedrila je niz visokokvalitetnih vina, proslavljenih zlatnim odličjima.

 

Od ugodnog povlaštenog položaja do izvanredne insolacije, svaka trska vinove loze stvara grožđe vrhunske kvalitete, ispisujući priču o bogatstvu i jedinstvenosti terroir-a ovog područja. Ova zemlja, obdarena prirodnom ljepotom i plodnošću, savršena je za uzgoj sorti poput chardonnaya, sauvignona, graševine, sivog pinota i rajnskog rizlinga, ali istinski dragulj u njihovoj vinarskoj riznici je autohtona sorta sokol. Sa svojom čvrstom kožicom, sokol zahtijeva strpljenje i pažljivu berbu, ali nagrada je neodoljiva – moćno vino s intenzivnom slatkoćom koje očarava nepce.

 

No, priča o ovom izvanrednom vinu ne počinje samo u vinogradima. Ona se proteže kroz povijest, s darovanim zemljištem od grofova Erdödy franjevcima još u 17. stoljeću. U srcu Klanjca, izdiže se Franjevački samostan, čija kripta obitelji Erdödy svjedoči o prošlosti, nekadašnjem vinskom podrumu, mjestu gdje se čuvalo i proizvodilo vino “Sokol”.  

 

Vinarija obitelji Sever ne samo da stvara vina, već ispričava priču o strpljenju, posvećenosti i ljubavi prema vinogradima i vinu. Njihov Sokol nije samo vino, već simbol tradicije, strasti i izvanrednosti. Ova vinarija poziva svakog posjetitelja na putovanje kroz vlastite korijene, obogaćujući njihova nepca s aromama vina koje se pamti, i pričama koje se ne zaboravljaju.

Gdje se nalazimo

Odabir regije