foto: vinistra

Sanja Brnobić o Vinistra festivalu

U prepunoj dvorani Žatika razgovarali smo sa Sanjom Brnobić, voditeljicom marketinga Vinistre. Mnoštvo izlagača ispunilo je dvoranu, neke od njih često susrećemo po sajmovima u Hrvatskoj, ali mnogi su i lokalni vinari koji se bave autohtonim sortama i koje imamo ovdje priliku pobliže upoznati. Vidjeli smo kako se mnogo njih bavi proizvodnjom autohtonih istarskih sorti i time se iznimno ponose.


Možete li nam reći koliko je ove godine bilo izlagača, kakvi su vam dojmovi? U kojoj su mjeri bile zastupljene autohtone sorte, a u kojoj inozemne sorte vina?

Za početak, 29. izdanje Vinistre okupilo je 120 izlagača, od kojih je 80 vinara, što nas posebice veseli. Na našoj izložbi vina prevladavaju autohtone sorte malvazije i terana, ali ove godine je zanimljivost da je trećina dvorane bila posvećena Concours Mondial de Bruxellesu, svjetskom ocjenjivanju vina koje se održava upravo ovdje u Žatiki u Poreču. Zbog toga smo pripremili dio dvorane za prikupljanje uzoraka, a ostatak dvorane za vinare i izlagački dio. Zbog toga su štandovi bili unificirani kako bi svi dobili što više prostora za izlaganje. Posjetitelji su mogli vidjeti i kako se pripremaju uzorci za vrijeme dok kušaju vina, pa bih rekla da je to neka posebnost ovog sajma. Moram napomenuti i kako smo iznimno zadovoljni prodajom ulaznica i ovogodišnjim brojem posjetitelja.


Rekli ste kako ste domaćini Concours Mondial de Bruxelles svijetskog ocjenjivanja vina. Možete li nam reći što to znači za Hrvatsku?

Samo domaćinstvo Concours Mondiala de Bruxelles okuplja veliki broj ocjenjivača, točnije njih 350 dolazi u Poreč, što sa sobom nosi i veliku turističku vrijednost ne samo za Istru nego i za cijelu Hrvatsku. Tako da će se upravo zbog toga glas o našim autohtonim sortama proširiti i, možemo tako reći, utemeljiti u svijetu. Malvazija i teran su već sada poznate, ne samo u regiji, već i u svijetu, a ono što je nama posebice drago jest da se i Istra kao vinska regija utkala u vinsku kartu svijeta i sve više stranci prepoznaju autohtone sorte i rado ih kušaju. Ono što je također posebno zanimljivo jest da su se osim autohtonih sorti mogla kušati i nagrađivana vina Concours Mondial de Bruxellesa na dva izlagačka mjesta gdje predstavljaju vina koja ne možete nigdje drugdje kušati. 


S pravom ste ponosni na gostovanje natjecanja Concours Mondial de Bruxelles, recite nam nekoliko informacija o samom ocjenjivanju te koji je značaj tog događaja za hrvatske vinare i naša autohtona vina?

Samo ocjenjivanje se održava ovdje u Žatiki gdje će se od 12. do 14. svibnja ocijeniti 10 000 uzoraka koji su stigli iz Bruxellesa. Naši vinari, ne samo iz Istre, već iz cijele Hrvatske, imali su pogodnost da po povoljnijoj cijeni predaju svoje uzorke koje nisu morali slati u Bruxelles, već dostave nama u bazi, nakon čega smo ih mi dostavili u Poreč. Ovo je iznimna prilika da i hrvatski vinari dobiju svoje markice na ovako prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina. S obzirom da smo mala vinska regija želimo se što bolje brendirati u svijetu kako bi postali prepoznatljivi. Kvalitetom možemo konkurirati, ali kvantitetom baš i ne. Ne možemo imati više nego što imamo, zato je bitno zadržati kvalitetu i po tome postati prepoznatljivi. Stoga je ovo iznimna prilika za naše vinare da na ovom ocjenjivanju što bolje brendiraju svoja vina i autohtone sorte.

 

Nakon iznimno posjećenog sajma nekako je dojam kako vam ponestaje prostora za raspolaganje. Pa nas zanima koji su vam planovi za budućnost, za 30. Vinistru?

Slijedeće godine će biti, kako ste rekli, 30. jubilarna Vinistra. Svakako ćemo pripremiti vinski spektakl i nakon završetka ovog sajma počinjemo s pripremama za sljedeću godinu. Bit će puno iznenađenja i svakako ćemo se potruditi da vinari i posjetitelji uživaju u tom jubilarnom izdanju. Potruditi ćemo se da ih dođe u što većem broju te da svi zajedno doživimo tu veličinu naše vinske regije.

Izlagači poredani abecednim redoslijedom

Agrolaguna

Agrolaguna nam predstavlja vrhunsku liniju vina Festigia u sklopu Agrolagune, koja proizvodi ulje, sir i vina isključivo s oznakom zemljopisnog podrijetla ZOI Hrvatska Istra. Osim vina Festigia, u ponudi još imaju i vina vinarije Vina Laguna za svakodnevno uživanje, lakša i sa smanjenim udjelom alkohola, dok su vina Festigia kompleksnija, ozbiljnija linija s biranih zemljopisnih položaja. Ove godine u ponudi imaju pjenušac klasične malvazije, svježu malvaziju Festigia berba 2022. i pinot bijeli Blanc de Moi. Njihovo najnagrađivanija vina su crna kupaža – Castelo Festigia, odležana malvazija iz 2016. s posebnog položaja u Istri i crna kupaža s teranom iz 2015. godine LV Festigia. Predstavnica brenda Festigia kaže da većinom imaju restoransku prodaju. Godišnja proizvodnja im je oko 4 500 000 boca vina. Većina vina je za domaće tržište, a 10% proizvodnje namijenjeno je vanjskom tržištu.

Anđelini

Vina Anđelini predstavljaju vina od sorti malvazija, kupažu malvazije i chardonnaya te rose od cabernet sauvignona i merlota te cabernet sauvignon i syarha. Godišnja proizvodnja vinarije je oko 70 000 litara vina koje proizvode na oko 15 hektara vinograda. Prodaju vina pretežno u zemlji preko HoReCa kanala.

Anđelo Bečić

Arman Marijan Wines

Arman Marijan Wines izlažu pjenušce i mirna vina od malvazije te chardonnay 2021., sauvignon blanc 2022. i dva crna vina cabernet 2017. te teran 2020. Godišnja proizvodnja im je oko 100 000 boca koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Babos

Babos vinarija iz Vodnjana predstavlja svježu, odležanu i pjenušavu malvaziju, muškat bijeli te dvije različite odležane vrste crnog vina u barriqu te desertno vino Vin de Rosa. Godišnja proizvodnja im je oko 40 000 litara koje prodaju preko HoReCa kanala i na kućnome pragu.

Vina Baćac

Vina Baćac izlaži vina sorti svježu malvaziju, poluslatki muškat, rose, merlot i kupažu merlot i sauvignon. Na sveukupno 8 hektara proizvode oko 60 000 litara vina koje prodaju preko HoReCa kanala i na kućnom pragu.

Vina Banko

Vinarija Banko predstavljaju vina od malvazije, četiri vrste odležanog crnog vina te rose vinima. Proizvode oko 15 000 boca koje prodaju u zemlji i na kućnom pragu.

Bastian Winery

Bastian Winery iz Buja obrađuje 30 hektara vinograda, a predstavlja se vinima od sorti malvazija, merlot te roseom 2022. Godišnja im je proizvodnja oko 75 000 litara koje prodaju pretežno u restoranima.

Benvenuti

Vinarija Benvenuti se predstavlja sa autohtonim istarskim sortama malvazija i teran. Od malvazije imaju dvije varijante, jednu svježu iz inoxa, a drugu iz vinograda starog 70 godina, maceriranu i odležanu godinu dana u velikim bačvama. Godišnja proizvodnja im je oko 120 000 boca vina na 22 hektra vinograda. Prodaju pretežno u restoranima i u vlastitoj vinariji. 30% proizvodnje izvoze u Europu i Ameriku.

Berba Bertoša

Berba Bertoša predstavlja se odležanom malvazijom u hrastovim bačvama te sivim pinotom. Godišnja im je proizvodnja oko 20 000 boca vina koje prodaju u zemlji preko vinoteka i HoReCa kanala.

Bernobić Winery

Bernobić Winery izlaže vina sorti teran, borgonja, malvazija, rose od terana te malvaziju barrique. Obrađuju 4 hekatara vinograda na kojima poroizvode oko 20 000 litara vina koje prodaju u Hrvatskoj preko HoReCa kanala.

Bruno Ferenac

Vina Bruno Ferenac predstavlja svježu i odležanu malvaziju 2020., muškat, teran, merlot, cabernet te svoja cuvee vina. Proizvode oko 20 000 boca godišnje koje prodaju pretežno u zemlji preko HoReCa kanala.

Cattunar

Posjed obitelji Cattunar obuhvaća 56 hektara vinograda. Većina površine vinograda zasađena je autohtonim istarskih sortama grožđa: malvazijom, teranom, muškatom bijelim momjanskim i muškat ružom, kao i ostalim svjetskim sortama: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc.

Cosetto

Osnovna smjernica obiteljskog gospodarstva je proizvodnja vina bazirana na autohtonim istarskim sortama malvaziji, teranu i borgonji, ali i svjetski poznatim sortama koje nadopunjuju paletu vina kao što su chardonnay, cabernet sauvignon i muškat bijeli.

OPG Dario Sirotić

OPG Dario Sirotić predstavlja vina od sorti chardonnay, malvazija, muškat te teran i rose vina. Proizvode 15 000 butelja godišnje koje prodaju u zemlji i na kućnome pragu.

Degrassi

Alen Matolić iz vinarije Degrassi predstavlja vinariju s vinima sorti malvazija 2021., chardonnay 2019. odležan u drvenim bačvama te s dva pjenušca- chardonnay blac de blanc 2018. dvije i pol godine odležan na kvascima te kupažom malvazije, chardonnaya i sauvignona. Od crnih vina predstavljaju kupažu cuvée od 7 sorti koje dozrijevaju tri i pol godine u drvenim bačvama i oko četiri godine u boci. Proizvode 40 etiketa vina i prodaju u restoranima, slobodnoj prodaji te izvoze diljem svijeta.

Vina Deklić

Vina Deklić izlažu odležanu malvaziju, merlot, teran, chardonnay te rose vina. Posebno ističu vino Familiu berbe 2019. i 2020. Godišnja proizvodnja im se kreće oko 100 000 litara vina koje prodaju u zemlji, ali i u inozemstvu.

Vina Dešković

Vinogradi su smješteni pored sela Kostanjica i nedaleko od mjesta Grožnjana na kojima proizvode bogatu ponudu vlastitih vina – od bijelog do crnog vina, od suhih i polusuhih do slatkih desertnih vina

Domaine Koquelicot

Olivier Ertzbischoff iz vinarije Domaine Koquelicot iz Gračišća predstavlja sorte vina chardonnay, jedno klasično izdanje Belaigra i macerirani chardonnay, 2 dana maceracije prije fermentacije – Epicuria. Također proizvode šampanjce od chardonnaya – blac de blanc, te rose od 80% chardonnaya i 20% merlota. Predstavljaju i kupažu merlota, cabernet sauvignona i terana te kupažu merlota i cabernet sauvignona. Godišnja proizvodnja im je oko 10 000 boca vina, a prodaju pretežno u restoranima u Hrvatskoj.

Dvorac Belaj

Vinarija Dvorac Belaj predstavlja se s vinima sorti malvazija, blend malvazije i chardonnaya, malvazija berbe 2019. godine, crnom kupažom merlot i pinot noir berba 2019. godine. Godišnja proizvodnja im je oko 70 000 litara vina. Prodaja se vrši u restoranima i u slobodnoj prodaji za domaće tržište, a izvozi se u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Rusiju i Belgiju.

Fakin

Vinarija Fakin predstavlja se sortama malvazija, teran i muškat od kojih proizvode mirna, pjenušava i rose vina.

Fiore Vina

Vinarija Fiore predstavlja se vinima od sorti malvazija i merlot.

Franc Arman

Franc Arman izlaže vina od malvazije, muškata, pjenušavu malvaziju te barrique teran i merlot kao i rose vina. Godišnja proizvodnja im je oko 100 000 boca koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Vinarija Franković

Vinarija Franković izlaže 12 sorata vina od kojih ističu malvaziju istarsku, sauvignon, chardnonnay, teran i cabernet sauvignon. Proizvode kupaže, odležana vina te pjenušce. Godišnja proizvodnja im je oko 50 000 boca koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Vina Fuhtar

Vina Fuhtar iz okoline Labina predstavljaju se vinima sorti malvazija, muškat slatki, merlot, teran, teran odležan u moru godinu dana i svojim rose vinima. Godišnje proizvode oko 20 000 boca koje prodaju u zemlji i na kućnome pragu.

Geržinić

Obitelj Geržinić obrađuje vlastitih 10 hektara vinograda, od toga najveći dio malvaziju istarsku te još pet sorti: chardonnay, muškat žuti, teran, cabernet sauvignon i syrah.

In Sylvis

Na 2,1 hektar zasađeno je 7 400 trsova malvazije istarske i 1 500 trsova merlota s tradicionalnim sustavom uzgoja: jednokraki istarski guyot. Ponuda In Sylvis vina obuhvaća svježu malvaziju istarsku i Florens Rosé, te odležanu liniju Arbor (lat. drvo): malvaziju, cuvee te Selection desertnu malvaziju.

Katunar

Vinarija Katunar proizvodi vina sorti merlot, syrah, plavac mali, žlahtinu te rose i pjenušava vina.

Kozlović

Vinarija Kozlović izlaže vina od sorti malvazija, teran te momjanski muškat. Godišnje proizvode oko 250 000 boca na 30 hektara vinograda. Prodaju u zemlji preko HoReCa kanala te izvoze u Europu i Ameriku.

Juričić

Vinarija Juričić iz Labina izlaže pet svježih vina od sorti malvazija, chardonnay, bijeli muškat, merlot i teran. Također proizvode pjenušava i barriq vina od malvazije. Godišnje proizvode oko 20 000 boca koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Legovina

Legovina izlažu vina od sorti malvazija, chardonnay, sauvignon te rose od merlota i terana. Godišnja proizvodnja vinarije je oko 40 000 butelja koje prodaju u zemlji preko HoReCa kanala.

Vina Marčeta

Vinarija Marčeta predstavlja vina sorti malvazija i teran, te cuvee i rose vina.

Vina Mario Peršurić

Vina Mario Peršurić predstavljaju se vinima od malvazije, chardonnaya, muškata žutoga, terana te cabernet sauvignona. Obrađuju 12 hektara vinograda na kojima proizvode oko 70 000 butelja koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Matić Vina

Vinarija Matić proizvodi vina sorti merlot i pošip te rose od plavke.

Vinarija Matošević

Vinarija Matošević predstavlja svježu 2022. malvaziju iz inoxa Alba te kupažu malvazije, chardonnaya i sauvignona blanca Aura, uz odležanu kupažu spomenutih sorti. Od crnih vina predstavlja svježi teran i odležanu kupažu merlota, terana i cabernet sauvignona. Godišnje proizvode oko 120 000 boca vina, fokus je na svježim vinima, a 60% proizvodnje čini malvazija istarska. Kad bi usporedili svježa vina radilo bi se o 80% svježih i 20% odležanih vina. Zastupljeni su diljem Hrvatske u restoranima i trgovinama. Izvoze diljem svijeta na svim kontinentima što im čini oko 30% prodaje.

Medea

Vinarija Medea iz Vodnjana u južnoj Istri predstavlja se dominantnim sortama vina - malvazija istarska, teran, merlot i chardonnay. Imaju nasade na oko 50 hektara, čija je proizvodnja do 400 000 litara vina godišnje, proizvode domaće autohtone, ali i svjetske sorte vina. Predstavljaju nam Medea vina koja čine Medea Malvazija, Medea Chardonnay, Medea Rose, Medea Merlot, Medea Teran i Medea Cabernet Sauvignon te pjenušac Medea Malvazija Brut. Pjenušac Malvazija Brut je pjenušac od malvazije šarmat metode i vrlo suh te se ne preporučuje uz slatke note. Vina im se mogu pronaći u restoranskoj prodaji– HoReCa i u vlastitoj prodaji koja je pretežno orijentirana na domaće tržište.

Novacco

Vina Novacco se predstavljaju vinima od sorti malvazija, sauvignon i muškat. Godišnje proizvode oko 50 000 boca koje prodaju u zemlji preko HoReCa kanala.

Leonardo Palčić

Vinarija Leonardo Palčić predstavlja se vinima od sorti malvazija 2021. i 2022. te pjenušavim vinom od merlota te teranom 2022. U nasadima imaju oko 12 vinograda. Pretežno prodaju u slobodnoj prodaji i izvoze u Italiju.

Vinska kuća Pavlomir

Vinska kuća Pavlomir predstavlja se vinima od sorti žlahtina, graševina, muškatom te roseom od cabernet sauvignona, kupažom od žlahtine, chardonnaya i pinot bijelog te sa četiri pjenušca. Proizvode oko 170 000 litara koje prodaju u restoranima i slobodnoj prodaji.

Pervino

Vinarija Pervino predstavlja se svježom i odležanom malvazijom u agaciji i hrastu, svježim i odležanim teranom, te slatkim muškatom i poluslatkim teranom. Na oko 15 hektara proizvode oko 120 000 litara koje prodaju u zemlji preko HoReCa kanala.

Pilato

Vinarija Pilato izlaže vina od malvazije u svježoj i sur lie metodi, chardonnay, pinot bijeli, sauvignon bijeli, te rose od terana i crna vina od cabrenet sauvignon, terana, merlota te rose kupažu caberneta, merlota i terana. Također posebno ističu chardonnay pravljen sur lie metodom odležan na kvascima u barriq bačvama. Godišnja im je proizvodnja oko 80 000 boca koje prodaju na kućnom pragu, HoReCa kanalima te izvozom.

Pino Rossi

Pino Rossi Vina izlažu bijela vina od svježe i odležane malvazije, rose koji se sastoji od merlota i refoška, te od crnih vina merlot, cabernet sauvignon i kupažu od cabernet sauvignona, cabernet franca, merlota i pinota crnog. Godišnja proizvodnja im je oko 30 000 litara koje prodaju preko HoReCa kanala i na kućnome pragu.

Poleis

Vinarija Poleis proizvodi malvaziju, chardonnay, borgonju, sauvignon, muškat bijeli, rose od terana te barrique malvaziju. Obrađuju oko 4 hektara vinograda na kojima proizvode oko 35 000 litara vina koje prodaju u zemlji preko HoReCa kanala.

Poletti

Vinarija Poletti iz istarskog mjesta Žnjan u posjedu ima oko 10 hektara vinograda te proizvode 7 etiketa koje plasiraju u vlastitom podrumu, ali i restoranima diljem Hrvatske. Proizvode oko 40 000 litara vina godišnje.

Vina Prodan

Vinarija Prodan predstavlja se vinima od sorti malvazija, chardonnay, teran i cabernet sauvignon. Također su vinski asortiman obogatili i domaćim likerima i aperitivima.

Pulin

Vina Pulin izlažu suhi muškat žuti, svježu i odležanu malvaziju, sivi pinot, borgonju, merlot, cabert sauvignon, teran, poluslatki muškat žuti i muškat ruža, cuvee od caberneta i terana te likerska vina Perversum. Proizvode oko 6 do 7 vagona vina koje prodaju u zemlji preko HoReCa kanala.

PZ Vrbnik

PZ Vrbnik izlaže žlahtinu te rose od lokalnih sorata Kvarnera: debejan, kamenina i sansigot. U zadruzi je 125 zadrugara i 25 kooperanata, 150 obitelji koje obrađuju svoje vinograde, zajednički obrađuju grožđe u zadruzi te zajednički nastupaju na tržištu. Godišnja proizvodnja im je oko 1,5 milijun litara koje prodaju u zemlji i cijelom svijetu.

Radanović

Radanović vinarija predstavlja pet-nat pjenušac od malvazije, svježu malvaziju, svježi teran, teran odležan u drvu, malvaziju odležanu u akaciji, muškat bijeli i rose od terana.

Vina Radoš

Vina Radoš predstavljaju vina od sorti malvazija, chardonnay, rose kao polusuho vino i poluslatki muškat žuti. Godišnje proizvode oko 5 vagona vina koje prodaju u zemlji preko HoReCa kanal.

Radovan

Vinarija Radovan predstavlja vina sorti malvazija, sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, refošk i merlot te svoja rose vina.

Vinarija Rossi

Vinarija Rossi predstavlja se s malvazijom 2021. i 2022., rose iz berbe 2022. te Moro, koji je kupaž crnih sorata merlot, teran i cabernet sauvignon iz berbe 2021. Očekivana godišnja proizvodnja je 115 000 butelja vina, prodaju u restoranima – HoReCa, ali i slobodnoj prodaji. Izvoze u susjedne zemlje te za Njemačku i Englesku.

San Martino

San Martino izlaže malvaziju, chardonnay, muškat žuti, rose i crno vino od cabernet sauvignona. Godišnja proizvodnja im se kreće oko 200 000 litara koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

San Tommaso

Vinarija San Tommaso izlažu vina od sorti merlot, odležanu malvaziju, chardonnay te rose vina. Godišnja proizvodnja vinarije je oko 100 000 litara koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Vina Siljan

Vina Siljan izlažu vina od sorti merlot, malvaziju, muškat te cabernet sauvignon. Obrađuju oko 2 hektara vinograda te prodaju u zemlji i na kućnome pragu.

Sirotić

Vinarija Sirotić predstavlja se vinima sorti malvazija, teran, chardonnay, muškat te svojim rose vinima.

Sosich Wines

Sošić vinarija iz Vižinade izlaže vina od sorti malvazija, chardonnay, muškat, merlot i cabernet. Također proizvode i pjenušava vina od malvazije te 14 vrsta raznih likera. Godišnja proizvodnja im je oko 60 000 litara koje prodaju na kućnom pragu te vinotekama i HoReCa kanalima.

Tomaz

Vinarija Tomaz iz Istre predstavlja se autohtonim sortama vina – malvazija i teran, kao i sortama sauvignon i muškat bijeli 2022. Također, u proizvodnji imaju dva pjenušca od terana, rose i bijeli pjenušac. Proizvode i četiri linije odležane u drvu pravljene od malvazije, terana, merlota i crne malvazije – stare talijanske sorte koju su obnovili. Godišnja proizvodnja je 150 000 boca vina. Prodaju u restoranima – HoReCa i u vlastitoj vinariji.

Valenta Wines

Vinarija Valenta proizvodi vina sorti malvazija, sauvignon bijeli, teran i muškat bijeli.

Vina Vivoda

Vinarija Vivoda predstavlja vina od sorti malvazija, teran, cabernet sauvignon, merlot, rose od terana, bijeli muškat te pjenušava i odležana vina od malvazije. Godišnja proizvodnja im je oko 60 000 boca koje prodaju u zemlji i inozemstvu.

Zigante d.o.o.

Zigante d.o.o. među brojnim sortama ponosno predstavlja svoju, nedavno buteljiranu, malvaziju 2022. Vina plasiraju u zemlji putem slobodne prodaje.